تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم چیست و کدام یک مناسبتر است؟
اگر شما هم قصد هوشمندسازی ساختمان خانه یا محل کار خود را دارید، حتما قبل از هر اقدامی سعی میکنید که بهترین نوع سیستم هوشمندسازی را نصب و راهاندازی کنید. به طور کلی هوشمندسازی ساختمان به دو صورت شبکه بی سیم و شبکه باسیم قابل اجرا است. در این بین ممکن است برای شما چند سوال پیش بیاید. تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم چیست و هر کدام چه مزایایی دارد؟ کدام از این دو سیستم هوشمندسازی برای ساختمان شما مناسبتر است؟ و … در این مقاله قصد داریم به سوالات شما در این رابطه پاسخ دهیم تا با اطلاعات کافی و اطمینان بیشتری نسبت به هوشمندسازی محل مورد نظر خود اقدام کنید. البته شرایط و نیازها مشخص میکند که کدام یک از آنها برای ساختمان شما مناسبتر خواهند بود.
هوشمندسازی بی سیم چیست؟
قبل از اینکه به بررسی تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم بپردازیم، بهتر است که اطلاعاتی درباره نحوه عملکرد و ویژگیهای هر کدام از سیستمهای یاد شده بیان کنیم تا شما انتخاب بهتر و مناسبتری داشته باشید.
در یک تعریف ساده باید گفت که، هر سیستم هوشمندی که بتواند بدون استفاده از سیمکشی و تنها از طریق شبکه وای فای (Wi-Fi) ارتباط برقرار کند، از آن به عنوان سیستم هوشمندسازی بی سیم یاد میشود. هنگام استفاده از این نوع سیستمهای هوشمند نیازی به اعمال تغییرات در سیمکشی ساختمان نخواهید داشت و منبع انرژی ساختمان همان شکل سنتی خود را حفظ میکند.
تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم| معرفی انواع سیستم هوشمندسازی بی سیم
هوشمندسازی بی سیم نیز مانند هر نوع تکنولوژی دیگری انواع مختلفی دارد که در ردههای ضعیف تا قوی دستهبندی میشوند. از برخی از معروفترین سیستمهای هوشمند بی سیم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ZigBee
- Bluetooth
- Wi-Fi
- Zway
- Wemo
- Nest
با توجه قابلیتهایی موجود در هر یک از آنها، به طور کلی میتوان گفت که سیستم Wi-Fi نسبت به دیگر انواع آن مقرون به صرفهتر بوده و امکان دسترسی به آن نیز بیشتر است. به همین دلیل بسیاری از افراد برای هوشمندسازی ساختمان خود اغلب از سیستم وای فای استفاده میکنند. از طرفی دیگر به دلیل گسترش استفاده از اینترنت و درک بهتر عملکرد سیستم Wi-Fi توسط عامه مردم این نوع سیستم بی سیم طرفداران بیشتری پیدا کرده است.
مزایای استفاده از سیستم هوشمندسازی بی سیم
از مهمترین مزایای استفاده از سیستمهای هوشمند بی سیم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تابلو برق و منبع انرژی پروژه مورد نظر شما نیاز به دستکاری خاصی ندارد.
- با اجرای این سیستم بی سیم به راحتی کلیدهای هوشمند جایگزین نوع سنتی آنها میشوند.
- برای اجرای سیستمهای هوشمند بی سیم نیازی به تخریب پروژه نخواهید داشت.
- به راحتی امکان حذف سیستم هوشمند بی سیم و بازگشت به سیستم سنتی وجود دارد.
- سیستمهای هوشمند بی سیم قابلیت جابجایی دارند و مستاجران میتوانند در هر جایی از قابلیتهای آن استفاده کنند.
- نصب تجهیزات با سیستم بی سیم بسیار آسان است و نیاز سیمکشی پیچیدهای ندارد. بنابراین همه افراد بدون مهارت تخصصی لازم میتوانند آن را نصب و راهاندازی کنند.
تنها نقاط ضعف هوشمندسازی بی سیم این است که در صورت قطع شدن اتصال مودم و وای فای به دلایل مختلفی امکان استفاده از سیستم هوشمند وجود ندارد.
تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم|هوشمندسازی باسیم چیست؟
حال که درباره سیستم هوشمند بی سیم اطلاعاتی را کسب کردید، برای درک بهتر، تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم، لازم است که درباره سیستم هوشمند باسیم نیز بیشتر بدانید تا سطح اطلاعات خود را نیز در رابطه با این نوع تجهیزات افزایش دهید.
سیستم هوشمندسازی باسیم یا کابلی (wireless)، از دو یا چهار رشته سیم برای اتصال دیتا به سرور و دیگر دیوایسهای مختلف استفاده میکند. برای هوشمندسازی باسیم نیاز به فضای بیشتری برای اجرای شبکه خواهید داشت، بنابراین باید تابلو برق مورد نیاز خود را با ابعاد و سایز بزرگتری انتخاب و طراحی کنید.
هوشمندسازی کابلی با وجود اینکه نسبت به هوشمندسازی بی سیم مزایای کمتری دارد، اما هنگام استفاده از آن اطمینان بیشتری خواهید داشت. به همین دلیل اجرای آن در ساختمانهای در حال ساخت از نظر اقتصادی و صرف هزینهها، مقرون به صرفهتر است.
معرفی انواع سیستم هوشمندسازی باسیم
سیستم هوشمندسازی باسیم نیز مانند سیستم بی سیم دارای انواع مختلفی است که برخی از معروفترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- Knx
- LAN
- Bacnet
- M-bus
- S-bus
- Rs485
- Lon
مزایای استفاده از سیستم هوشمندسازی باسیم
- سیستم هوشمند باسیم به دلیل ثابت بودن دارای عملکرد با ثباتتر و پایدارتری است و هنگام استفاده از تجهیزات متصل به آن با قطعی عملکرد روبرو نخواهید شد.
- تابلو برق اطلاعاتی جهت کنترل خدمات مورد استفاده در سیستم هوشمندسازی با سیم به صورت متمرکز در یکجا قرار داده شده است و در کل محیط مورد نظر پخش نمیشود.
- سیستم هوشمندسازی باسیم بر عملکرد سایر دستگاههای بیسیم تاثیر نمیگذارد و تداخل در عملکرد آنها ایجاد نمیکند.
- سیستمهای هوشمند سیمی و کابلی قابلیت اجرای برنامهها به صورت ساده یا پیچیده را دارند.
بر این اساس از دیگر مزایای استفاده از هوشمندسازی باسیم میتوان به امنیت بالا، قدرت زیاد، قابلیت اعتماد و سرعت بالا، عدم نیاز به منبع تغذیه مثل باطری در تجهیزات مورد استفاده، اشاره کرد.
مهمترین معایب سیستم هوشمند باسیم، عدم انعطافپذیری است. به طوریکه بعد از اجرا با پیشرفت تکنولوژی نمیتوان محصول جدیدی به آن اضافه کرد.
مهمترین تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم در چیست؟
سیستمهای هوشمند بی سیم و باسیم تفاوتهای اساسی و قابل توجهی با یکدیگر دارند که شما بسته به نیاز و شرایط خود میتوانید یکی از آنها را برای اجرا در محل کار و زندگی خود انتخاب کنید. در ادامه به بیان برخی از مهمترین تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم خواهیم پرداخت.
قابلیت نصب سریع و آسان
سیستمهای بی سیم را نسبت به سیستم باسیم میتوان به سادگی نصب کرد اما هوشمندسازی بی سیم نیاز به برنامهریزی دقیق دارد. به همین دلیل بسیاری از مردم میتوانند شبکههای بی سیم را در محل مورد نظر خود با کمترین تخصص به آسانی و به سرعت اجرا کنند. برای این کار کافی است، تنظیمات وایرلس را انجام دهید و وسایل بی سیم را به آن متصل کنید.
همچنین در صورت جابجایی محل کار یا زندگی خود میتوانید سیستم بی سیم اعم از روتر و دستگاههای دیگر را با خود حمل کرده و به محل جدید ببرید. در حالی که در مورد شبکههای سیمی چنین امکانی وجود ندارد.
راحتی و دسترسی فوقالعاده
بارزترین مزیت سیستم بی سیم نسبت به باسیم راحتی استفاده از آن است و در هر جایی از ساختمان میتوانید به اینترنت با سرعت بالا وصل شوید. همچنین این امکان را دارید، بدون اینکه ارتباط خود را از دست دهید، دستگاههای خود را به راحتی جابجا کنید.
قابل اطمینان بودن
عوامل مختلفی اعم از ساختار ساختمان، صداهای مازاد سایر سیستمهای بی سیم در اطراف و غیره باعث میشود که یک سیستم هوشمند بی سیم هرگز نتواند به اندازه یک سیستم باسیم قابل اعتماد باشد. بنابراین قطع و وصل شدن سیستم هوشمندسازی میتواند عملکرد بسیاری از دستگاهها را تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل سیستم باسیم نسبت بی سیم برای داشتن یک ارتباط پایدار قابل اطمینانتر است.
سرعت و شتاب در عملکرد
هنگام بررسی تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم از نظر سرعت عملکرد میتوان گفت که، سیستم هوشمند بی سیم در مقایسه با هوشمندسازی باسیم عملکرد ضعیفتری دارد. به طوریکه روند هماهنگی دستگاهها و روترها مقداری زمانبر بوده و طول میکشد.
تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم از نظر امنیت
به طور کلی سیستمهای هوشمندسازی باسیم از نظر امنیت به عنوان ایمنترین گزینهها نسبت به هوشمندسازی بی سیم به شمار میروند. اگرچه سیستمهای بی سیم نیز در حال ارتقا و بهتر شدن هستند، اما در مجموع هیچ جایگزینی برای امنیت سیستمهای هوشمند سیمی و کابلی وجود ندارد.
از طرفی دیگر، هک کردن شبکه هوشمند باسیم در مقایسه با شبکه هوشمند بی سیم بسیار سختتر است، اما همواره باید مراقب ورود غیرمجاز سوءاستفادهکنندگان باشید که شبکه هوشمندسازی شما را هک نکنند. پس اگر میخواهید ضریب امنیت شبکه هوشمندسازی خود را افزایش دهید حتما از سیستم باسیم استفاده کنید. چرا که برای هک کردن این نوع شبکهها نیاز به دسترسی فیزیکی لازم است، در حالیکه هکرها به راحتی با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته میتوانند به شبکه هوشمند بی سیم ورود پیدا کنند.
قابلیت ارتقا
همانطور که میدانید تجهیزات و امکانات زندگی با پیشرفت تکنولوژی با رشد روزافزونی روبرو هستند و هر روز وسایل جدیدی مبتنی بر هوش مصنوعی زندگی ما را تحت کنترل در میآورند. بنابراین استفاده از سیستمهای هوشمندسازی قابل ارتقا و گسترش همواره در اولویت کاربران قرار میگیرد. در این بین استفاده از تجهیزات هوشمندسازی بی سیم به دلیل قابل ارتقا بودن و تغییر دادن در تجهیزات و امکانات مطابق با پیشرفت تکنولوژی برای مصرفکنندگان راحتتر است. از این رو، افراد پس از نصب و راهاندازی این سیستمها میتوانند مطابق با نیاز خود از گزینههای منطبق با تکنولوژی روز به راحتی برخوردار شوند. در حالی که این قابلیت در سیستم هوشمند با سیم وجود ندارد.
تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم در قابلیت کنترل از راه دور
عمده تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم در قابلیت کنترل از راه دور است. به طوری که برای استفاده از سیستمهای هوشمند بی سیم نیازی به اتصال مداوم به پنل کنترل و مرکزی آن نخواهید داشت و میتوانید به راحتی از محل کار و از راه دور به کنترل و نظارت بر عملکرد سیستم هوشمند بی سیم ساختمان مورد نظر خود بپردازید. متاسفانه این قابلیت در سیستم هوشمند باسیم با وجود کارکردهای فراوان، وجود ندارد.
هزینه تعمیر و نگهداری
نحوه نگهداری تجهیزات مربوط به هوشمندسازی بی سیم به دلیل پراکنده بودن آنها در محیط ساختمان مقداری دشوارتر از تجهیزات سیستم هوشمندسازی باسیم است. همچنین برخی از تجهیزات بی سیم توسط باتری تغذیه میشوند و تنها نیاز آنها تعویض باتری است و در این راستا هزینه نگهداری آن بسیار پایین است. در حالی که در سیستم هوشمندسازی باسیم اغلب تجهیزات در داخل تابلو برق قرار دارند و به سادگی در دسترس قرار دارند.
در این بین هزینه تعمیرات سیستم هوشمند بی سیم به دلیل کارکرد ساده، بسیار پایین است و تعمیرات و عیبیابی آن به صورت سریع انجام میشود. به همین دلیل میتوانید در صورت نیاز تجهیزات جدیدی به این سیستم متصل کنید. از طرفی دیگر هوشمندسازی باسیم به دلیل استفاده از تجهیزات تخصصی و نیاز به دانش و مهارت تخصصی جهت نصب آنها، هزینه راهاندازی و اجرای آنها نسبت به سیستمهای بی سیم گرانتر بوده و نیاز به صرف هزینه بیشتری خواهد بود.
میزان کارایی امکانات هوشمند بی سیم و باسیم
میزان خروجی و کارایی امکانات و تجهیزات هوشمند بی سیم و باسیم تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند اما نحوه عملکرد این دو سیستم با هم متفاوت است. در این بین، میزان عملکرد سیستم هوشمند باسیم به دلیل عدم قطعی نسبت به هوشمندسازی بی سیم مناسبتر است.
تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم|اجرای کدام سیستم هوشمندسازی مناسبتر است؟
حال که اطلاعات جامعی را درباره تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم کسب کردید، اگر درباره انتخاب یکی از انواع این سیستمها دچار تردید شدند که کدام مناسبتر است؟ باید گفت که تمام سیستمهای هوشمند با پیشرفت تکنولوژی شرایط را برای زندگی افراد بسیار آسانتر کردهاند و در این راستا نیز ارائهدهندگان این خدمات همواره سعی دارند که بهترین کیفیت عملکرد را برای کاربران خود در نظر بگیرند.
به طور کلی هر کدام از سیستمهای هوشمند بی سیم و باسیم را میتوان در انواع ساختمان جهت هوشمندسازی تجهیزات آن مورد استفاده قرار دارد. اما به طور کلی، سیستم هوشمند باسیم برای مکانهای که در مرحله ساخت بنا هستند، کاربرد دارد اما اجرای هوشمندسازی بی سیم برای ساختمانهای قدیمی و از قبل ساخته شده گزینه مناسبی خواهد بود. برای هوشمندسازی ساختمانهای در حال ساخت، در سیستمهای کابلی تعدادی Device داخل تابلوهای بزرگ برق قرار میدهند تا ارتباط در سیستم بدون قطعی برقرار شود.
در این بین، سیستم هوشمند باسیم در ساختمانهای بزرگ و وسیع با متراژ زیاد کارایی لازم را ندارد و برای چنین محیطهایی بهترین گزینه اجرای سیستم هوشمند بی سیم است. همچنین ساختمانهایی که مجهز به سیستم هوشمند بی سیم هستند، با رشد تکنولوژی و براساس ضروریات میتوان تجهیزات جدیدی به آنها اضافه کرد. به همین دلیل استفاده و اجرای سیستم هوشمندسازی بی سیم بیشتر از نوع باسیم مورد استقبال مصرفکنندگان قرار گرفته است.
براین اساس با وجود تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم و مزایای منحصر به فرد هر یک از این سیستمها، به راحتی میتوانید با در اولویت قرار دادن یکی از این سیستمها، شبکه هوشمندسازی را در ساختمان مورد نظر خود اجرا کنید و از تکنولوژی برتر آنها بهرهمند شوید.
تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم| اجرای کدام سیستم از نظر اقتصادی به صرفهتر است؟
اجرای سیستمهای هوشمندسازی بی سیم و باسیم قیمتهای متفاوتی دارند و هر کدام برای یک مکان با قابلیتهای مناسب کاربرد دارند. اما به طور کلی سیستم بی سیم (wireless) برای اجرا در مکانهایی مناسب است که از قبل ساخته شدهاند و سیستم برق و سیمکشی آنها انجام شده است.
بنابراین تخریب این نوع مکانها برای اجرای هوشمندسازی باسیم اصلا مقرون به صرفه نیست. از این رو با کمترین تخریب و بدون اعمال تغییرات در سیمکشی ساختمان میتوانید پکیج کاملی از تجهیزات هوشمند را با استفاده از سیستم بی سیم در این ساختمانهای قدیمی اجرا کنید.
اما اگر در مرحله ساخت ساختمانهای مسکونی، پزشکی، بیمارستانی، اداری، تجاری، هتل، پاساژ و غیره هستید، به شما پیشنهاد میکنیم که سیستم هوشمندسازی باسیم یا کابلی را اجرا کنید و با کمترین هزینه از خدمات برتر هوشمندسازی بهرهمند شوید.
با توجه به موارد یاد شده درباره تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم، با دریافت مشاوره رایگان از طریق کارشناسان ما میتوانید ایدهآلترین گزینهها را انتخاب کنید.
مزایای استفاده از خدمات هوشمندسازی ساختمان
امروزه دلایل و مزایای مختلفی وجود دارد که باعث میشود تا افراد ترغیب به هوشمندسازی ساختمان محل کار و زندگی خود شوند. در ادامه برخی از مزایای هوشمندسازی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
صرفه جویی در مصرف انرژی
در وهله اول، استفاده از سیستمهای هوشمندسازی در ساختمان باعث میشود که از هدر رفت انرژی به میزان قابل توجهی جلوگیری شود. از این رو، افراد در استفاده از تجهیزات هوشمند همواره تلاش دارند که در مصرف انرژی نهایت صرفهجویی را داشته باشند.
نابراین با استفاده از تکنولوژیهای جدیدی که امروزه در ساختمانها نصب میشوند، تمام لوازم و دستگاههای برقی در خانه به یکدیگر متصل میشوند و مصرفکنندگان از طریق فرمان صوتی یا از طریق گوشیهای هوشمند خود به راحتی میتوانند میزان مصرف انرژی آنها را تحت کنترل خود قرار دهند.
برخی از افراد دستگاههای برقی را بیدلیل روشن میگذارند و باعث مصرف زیاد انرژی میشوند یا اینکه با خارج شدن از خانه فراموش میکنند که آنها را خاموش کنند، در چنین شرایطی به راحتی می توانید با استفاده از گوشی هوشمند خود این دستگاههای الکتریکی را خاموش کرده و در مصرف انرژی صرفهجویی کنید.
تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم| بهبود عملکرد دستگاههای هوشمند
یکی دیگر از دلایلی که باعث شده است، امروزه افراد زیادی به هوشمندسازی ساختمان خود اهمیت بدهند، این است که با استفاده از تکنولوژیهای مربوط به هوشمندسازی به راحتی میتوانند عملکرد دستگاههای مورد استفاده در محل کار و زندگی خود را بهبود ببخشند. بنابراین شما با برقراری ارتباط دستگاهها با یکدیگر به صورت هوشمند، شرایط بهتری را برای خود ایجاد خواهید کرد. به عنوان مثال با داشتن یک تلویزیون یا کولر هوشمند میتوانید، برنامههای مورد علاقه خود را در زمان مناسب در مجاورت هوای مطبوع با دمای مناسب تماشا کنید.
افزایش امنیت ساختمان
همانطور که در بحث بررسی تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم گفته شد، یکی از مهمترین مزیتهای هوشمندسازی، افزایش امنیت ساختمان است. همواره در ساخت تجهیزات مربوط به هوشمندسازی از جدیدترین فناوریها و تکنولوژیهای روز استفاده میکنند، بنابراین همین عامل باعث میشود که شرایط امنیتی بهتری را برای ساختمان محل کار و یا خانه خود ایجاد کنید.
بنابراین با هوشمندسازی میتوانید از راه دور، وضعیت عملکرد دوربینهای مدار بسته را کنترل کنید. البته این دوربینها میتوانند به راحتی ورود افراد بدون اجازه به محیط ساختمان را از طریق ارسال هشدار به گوشی هوشمند شما، گزارش دهند.
راحتی و آسایش بیشتر با هوشمندسازی
هوشمندسازی ساختمان میتواند باعث آسایش بیشتر شما در محیطهای مختلف شود. مثلا شما با هوشمندسازی تجهیزات مورد استفاده در خانه، به راحتی میتوانید کنترل تجهیزات و دستگاههای مختلف را بدون هیچ تحرک اضافی بدست بگیرید و آنها را از راه دور کنترل کنید. یا اینکه با فرمان صوتی یا از طریق گوشی هوشمند خود، سیستم گرمایشی یا سرمایشی را روشن یا خاموش کنید. بنابراین امروزه هوشمندسازی یکی از بهترین روشها برای افرادی است که میخواهند سطح زندگی خود را ارتقا دهند و در بهترین شرایط زندگی کنند.
تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم| پیشبینی آینده صنعت هوشمندسازی
امروزه پیشرفت گستردهای در صنعت هوشمندسازی رخ داده است و براساس پیشبینی دانشمندان در آیندهای نه چندان دور تمام تجهیزات مورد استفاده بشریت با کامپیوتر و به صورت هوشمند کنترل میشود. بنابراین در رابطه با هوش مصنوعی نیز، همچنان باید منتظر تحولات غیر منتظرهای باشیم که زندگی را برای ما آسانتر و پیچیدهتر خواهد کرد.
بشریت از ابتدا تا کنون به دنبال پیشرفت و تکامل بوده است و با اختراع برق و کامپیوتر و ادغام این دو با هم بسیاری از کارهای دشوار در زندگی انسان آسانتر شده است. بنابراین تمام تلاش محققان این است که با تکیه بر تکنولوژی هوش مصنوعی بتوانند حداکثر کارهای انسان را با هوشمندسازی با حداقل استفاده از انرژی انجام دهند. از نمونه این تکنولوژیها میتوان به انواع گوشیهای هوشمند، خانههای هوشمند، دستیار صوتی هوشمند و تجهیزات صنعتی هوشمند اشاره کرد که همه سعی دارند با ایجاد رفاه کامل زندگی را برای بشریت آسان کنند. بنابراین اینجاست که تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم بیشتر نمود پیدا میکند و شما را ترغیب میکند که هر روز یک قدم به سمت هوشمندتر شدن زندگی خود قدم بردارید.
جمعبندی
ما در این مطلب سعی کردیم که تفاوت هوشمندسازی بی سیم و باسیم را مورد بررسی قرار دهیم و همچنین دلایل و مزایای استفاده از تجهیزات هوشمندسازی در محل کار و خانه را بیان کردیم. امروزه هوشمندسازی تجهیزات مختلف مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است و با وجود اینکه هزینه زیادی نسبت به سیستم سنتی دارد، اما برای کسانی که قصد دارند سطح امکانات رفاهی خود را ارتقا دهد، بهترین گزینه است.
امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد و اطلاعات مورد نیاز خود را از طریق مطالعه این مطلب بدست آورده باشید و تصمیم بگیرید که برای اجرای کدام سیستم هوشمندسازی اقدام کنید.